Ludana

De Ludana parmantig op het omslag van De Watersport in 1912.

De Ludana parmantig op het omslag van De Watersport in 1912.

In 1892 gaf de Leeuwardense notaris Lette van Oostvoorne aan scheepswerf Bernhard aan de Lijnbaansgracht te Amsterdam de opdracht om een boeier te bouwen van 10.35 meter lang en 4.30 breed. Dat lukte, want in april 1893 werd voor zo’n 5600 gulden de Olga opgeleverd. Een prachtige boeier die wij nu kennen als de Ludana.

Wat is er sindsdien gebeurd? Hoe bijzonder waren de Bernhards en wat was die notaris voor opdrachtgever? Wie hebben na hem voor de Ludana gezorgd? Wat deden zij aan onderhoud en restauratie? Waar hebben zij gevaren en met wie? Zijn er wedstrijden gewonnen? Wat zijn er aan spannende, ontroerende, stoere en onthullende verhalen te vertellen? Allemaal vragen waar we op deze site antwoord op gaan geven.

Veel is al bekend, artikelen in de Waterkampioen, Spiegel der Zeilvaart, bij het Stamboek Ronde en Platbodemjachten, in de boeken van Dr.ir. J. Vermeer en mr. Dr. T. Huitema, maar we weten nog lang niet alles. Als jij ons daar bij kan helpen: van harte welkom! We horen graag je verhalen.